KELNER

KWALIFIKACJE

HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich.

Absolwent zdobędzie umiejętność wykonywania czynności związanych z obsługiwaniem gości, sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,rozliczania usług kelnerskich. Kelner jako osoba mająca bezpośredni kontakt z klientami, z jednej strony stanowi wizytówkę lokalu, a z drugiej podczas rozmów z gośćmi może uzyskiwać informacje dotyczące ich oceny danego miejsca i sugestii, mogących polepszyć jakoś oferowanych usług. Podstawowym zajęciem kelnera jest profesjonalna obsługa klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Do kelnera należy powitanie gości, wybór stolika, przedstawienie menu, udzielenie wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomoc w wyborze poszczególnych dań, a następnie przyjęcie zamówienia i jego odpowiednie zrealizowanie. Do zadań kelnera należy także przygotowanie lokalu do przyjęcia gości – zadbanie o odpowiedni wystrój, dostosowany do okoliczności, nakrywanie do stołu, dbanie o czystość zastawy i sztućców, nadzór nad jakością podawanych potraw itp.

MIEJSCEM PRACY DLA KELNERÓW są wszelkiego rodzaju instytucje, związane z gastronomią – hotele, restauracje, kawiarnie, puby lub dyskoteki. Kelnerzy mogą także pracować dla firm cateringowych.



PRAKTYKI ZAWODOWE